kapat

09 OCAK 1997 PERSEMBE

Birer saat arayla idam

Amerika'da 1974 yılında ölüm cezalarının uygulanmaya başlamasından sonra ikinci kez üçlü idam gerçekleştirildi. Katiller bir saat arayla idam edildi.

Amerikan tarihinde ikinci kez üçlü bir idam gerçekleşti. Cinayetten suçlu bulunan üç mahkum dün birer saat arayla idam edildiler. 1977'de Arkansaslı iki polisi öldürmekten suçlu bulunan Paul Ruiz (49) ve arkadaşı Earl Denton'nun (47) yanısıra 1988 yılında yine Arkansas'ta bir satış memurunu öldürmekten hüküm giyen Kirt W. Wainwright elektrikli sandalyede idam edildiler. Anayasa Mahkemesi mahkumların son dakikada yaptığı başvuruları geri çevirerek infazları onayladı. Yetkililer, infazların Amerika'da 1974 yılından itibaren yeniden yürürlüğe giren ölüm cezası çerçevesinde gerçekleştirilen ikinci üçlü idam olduğunu belirttiler. İlk üçlü infazın 1994 yılında yine Arkansas eyaletinde yapıldığı bildirildi.

Çabaları boş

Ruiz ve Denton'un ilk duruşmasının 1978 yılında Arkansas Anayasa Mahkemesi'nce başlatıldığı kaydedilirken, sanıkların ilk mahkemenin verdiği ölüm cezasını temyiz ettiklerini ancak mahkeme ikinci kez yapılan duruşmada da sanıkları ölüm cezasına çartırdığı ifade edildi. İki polisi öldürmenin dışında Teksas ve Louisiana'da da işlenen yedi cinayetten sorumlu tutulan Ruiz ve Denton ikilisinin bu eylemleri kanıtlanamadı. Ruz ve Denton daha önce tutuklu bulundukları Oklahama cezaevinden de kaçmışlardı. Üç katilin infazlarına televizyon ve basın büyük ilgi gösterdi. Katillerden Wainwnight'ın öldürdüğü kurbanın kızı Barbara Smith de önceki gün yaptığı açıklamada "O'nu ölü görmek istiyorum. O'nu ölürken seyredeceğim. Annemin kendisine yaptığı gibi bana yalvaracak ama affetmeyeceğim" şeklinde konuştu.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.