kapat

09 OCAK 1997 PERSEMBE

Ankara karar arefesinde

Kıbrıs Rumlarının topraklarına Türkiye'yi de vurabilecek menzilde füzeler yerleştirmeye kalkışmasına Ankara'nın cevabı yakında belli olacak. Genelkurmay ve Dışişleri'nin çalışması sonuçlanıyor.

Sedat SERTOĞLU

Türkiye'nin, Kıbrıs Rumları'nın adaya Rus yapımı S-300 füzeleri yerleştirmesine karşı ne yapacağı birkaç gün içinde belli olacak. Dışişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı'nın ortak çalışmalarının son aşamaya geldiği ve Atina'nın kararının beklendiği bildiriliyor.

Yunanistan'ın bu konuda son anda Kıbrıs Rumları'nı frenlemesinin beklendiğini söyleyen Ankara Kardak olayını örnek göstererek "Kardak'tan da çekileceğe benzemiyorlardı. Ama sonra çekildiler" dediler.

Çeşitli kaynaklar, Rumların bu çılgınlığına Türkiye'nin en hafifi ile en serti arasında çeşitli tepkiler göstermeye hazırlandığını bildirerek, Rusya Başbakanı Çernomirdin'in Çiller'e "Rumlara saldırı silahları satmayacağız" şeklindeki açıklamasından sonra bunu yapmasını, "Parayı görünce döndüler" şeklinde yorumladılar.

Durumun çok ciddi olduğunu anlatan Ankara'daki bazı kaynaklar ise, Türkiye'nin tepkisinin "Adanın ablukasına kadar gidebileceğini" söylediler ve Yunan ordusunun müdahaleye kalkışması halinde de, "en sert biçimde" cevap verileceğini belirttiler.

Türkiye'nin adadaki askeri varlığını çok ciddi biçimde artırabileceğinin de bir olasılık olduğunu anlatan Ankara, Rumların bir delilik yapması halinde, "Atina, Amerika ve Avrupa takkesini önüne koyup düşünsün.. Krizin nasıl bitebileceğini düşünsünler ve davranışlarını ona göre ayarlasınlar" dediler.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.