kapat

09 OCAK 1997 PERSEMBE

Cezaevi olayları "Ağır Ceza"lık

Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde 10 tutuklunun ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili olarak Ağır Ceza'da dava açıldı. İddianamede, 65 polis ve jandarma hakkında 3 ila 16 yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor.

DİYARBAKIR- Siyasi tutukluların kaldığı Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde bir süre önce çıkan ve 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili olarak ağır ceza mahkemesinde dava açıldı. Savcılık, 36'sı polis, 19'u jandarma 65 sanık hakkında 3 ila 16 yıl arasında değişen hapis cezası talep ediyor.

İddianamede, Adalet Bakanlığı'nın genelgesine aykırı olarak, bazı tutukluların 24 Eylül 1996 günü koğuşların mazgallarını açarak, diğer tutuklularla konuşmaya başladıkları ve bu konuda uyarıldıkları ancak, aldırış etmedikleri kaydedildi. Tutuklulardan Remzi Tanrıkulu'nun, infaz koruma memurlarına karşı geldiği ve başmemura hakaret ederek tokatladığı belirtildi.

İddianamede, tutukluların sürekli uyarılmalarına karşın eylemlerini sürdürdükleri, bunun üzerine gerekli izin alınarak jandarma ve Çevik Kuvvet görevlilerinin silahtan arındırılarak cezaevine girmelerine izin verildiği belirtildi. Güvenlik kuvvetlerinin isyanı bastırmak, saldırılardan kendilerini korumak amacıyla zor kullandıkları ve bunun sonucunda çatışma çıktığı bildirilen iddianameye, şöyle devam edildi:

"31 personel yaralandı"

"Güvenlik kuvvetlerinin miğfer ve kalkanla korunmalarına rağmen, raporlarından da anlaşılacağı üzere 31 personelin yaralandığı, olay yerinin karanlık olması sebebiyle, kimin kime vurduğunun belirlenemediği, arbede meydana geldiği, çıkan çatışmada yaralanan 9 tutuklunun hastanede tedavi sırasında öldüğü, otopsi sonucunda ölüm sebebi tespit edilemediğinden, adli tıp kurumundan ölüm sebebi halen beklenen bir tutuklunun, sevk sonunda Gaziantep Cezaevi'ne vardığında ölmüş olduğu anlaşıldığı..."

Karanlık ve kargaşa ortamında ölüm ve yaralamaların kim tarafından gerçekleştirildiğinin tespit edilemediği, güvenlik güçlerinin sevk ve idaresini yapan amir ve komutanların sonucu önleyemedikleri kaydedilen iddianamede, "Söz konusu sonucun, cezaevi sevk ve yönetimindeki güçlük, disiplin gerekliliği, terörist vasıflı tutukluların tutum ve davranışları, disipline edilmelerindeki zorluk, bölgede süren terör faaliyetlerini cezaevinde de sürdürme gayreti ile üzücü şekilde tezahür ettiği..." denildi.

İddianamede, "görevi ihmal, zaruretin tayin ettiği sınırı aşarak, katil kastı olmaksızın, faili gayrimuayyen bir şekilde müessir fiil sonucu ölüme sebebiyet vermek" suçundan 9 sanık hakkında TCK'nın 230'uncu maddesi gereğince 6 ay ila 3 yıl, diğer sanıklar hakkında da en az 16 yıl hapis cezası talep ediliyor.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.