kapat

09 OCAK 1997 PERSEMBE

Avrupa'ya insan hakları şikayeti

Danimarka, PKK ile ilişkileri nedeniyle gözaltına alınan Danimarka vatandaşı Kamil Koç'a işkence yapıldığı iddiasıyla Türkiye'yi İnsan Hakları Komisyonu'na şikayet etti. Komisyona bireysel başvuru hakkı varken, bunun "devlet başvurusu" haline getirilmesi dikkat çekti.

STRASBOURG- Danimarka, bölücü terör örgütü ile ilişkileri nedeniyle Türkiye'de gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan Danimarka vatandaşı Kemal Koç'a "işkence yapıldığı" iddiasıyla Türkiye'yi dün Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'na (AİHK) şikayet etti. Danimarka Hükümeti'nin başvurusunda, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin işkence ve kötü muamele ile ilgili 3'üncü maddesini ihlal ettiği ileri sürüldü.

39 yaşındaki Kemal Koç, geçen 5 Temmuz'da, Ankara'da polis tarafından gözaltına alınmış ve daha sonra serbest bırakılarak Ağustos ayında Türkiye'den sınırdışı edilmişti. Koç'un yargılanması gıyabında sürüyor.

Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'nun, kurallar gereği ilk etapta başvuru ile ilgili olarak Türkiye'den bilgi isteyeceği bildirildi.

Türkiye'nin Avrupa Konseyi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Rıza Türmen, Salı günü yaptığı açıklamada, İnsan Hakları Komisyonu'nda bireysel başvuru hakkı varken, bunun devlet başvurusu haline getirilmesinin hukuken izahı olmadığını belirtmiş, konunun siyasi amaçla kullanılmak istendiğini söylemişti.

Akbel: İzahı zor

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Ömer Akbel de, haftalık basın toplantısında, "Avrupa İnsan Hakları Komisyonu uygulamasında bireysel bir iddiaya dayanarak devlet başvurusunda bulunulduğuna ilk kez rastlanmaktadır" dedi. Türkiye'nin 1987 yılından bu yana bireysel olarak AİHK'na başvuru hakkını tanıdığına işaret eden Akbel, "Kemal Koç'un bu imkanı kullanması yerine, vatandaşı bulunduğu devletin başvuru üstlenmesinin makul ölçülerle izahı zordur" diye konuştu.

Akbel, Danimarka'nın devlet başvurusunda bulunmak için almış olduğu bu kararın, Türkiye'nin başvuruya konu olan iddiayı aydınlatmak yolunda gösterdiği iyi niyetli çabaya ve işbirliği anlayışına da ters düştüğünü belirtti.

Kemal Koç ile ilgili davanın halen devam ettiğini hatırlatan Akbel, Türk iç hukuk yollarının tüketilmesi şartına uyulmadan yapılan bu başvurunun, gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne, gerek uluslararası hukukun evrensel kurallarına aykırı olduğunu vurguladı.

Akbel, "Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'nun bu başvuruyu değerlendirirken, siyasi mülahazaları değil, hukukun üstünlüğü ilkesini dikkate alacağını ümit etmek istiyoruz" diye konuştu.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.