kapat

09 OCAK 1997 PERSEMBE

Komisyonda tartışma

Malvarlığı Soruşturma Komisyonu'nun dünkü toplantısına başkanlık eden DYP'li Başkanvekili Mahmut Yılbaş, muhalefet milletvekillerinin çoğunluğu ile önergelerin kabul edileceğini anlayınca toplantıyı bitirdi. Muhalefet milletvekillerinin itirazına rağmen DYP'li üyeler toplantıyı terkedince tartışmalar yaşandı.

Malvarlığı Soruşturma Komisyonu'nun dünkü toplantısı da tartışmalı geçti. Çiller'in yazılı savunmasını gönderdiği toplantıya, Başbakan ile birlikte Ağrı'da bulunan RP'li üyeler katılmadı. ANAP'lı Yüksel Yalova Tansu Çiller'in Yüce Divan'a sevkinin oylanması, CHP'li Sabri Ergül de Özer Çiller'in de komisyona gelip ifade vermesi için önerge verdi.

Toplantıya başkanlık eden DYP'li Başkanvekili Mahmut Yılbaş, muhalefet milletvekillerinin çoğunluğu ile önergelerin kabul edileceğini anlayınca toplantıyı bitirdi. Muhalefet milletvekillerinin itirazına rağmen DYP'li üyeler toplantıyı terk ederken, DYP'li Necmettin Dede ile ANAP'lı Yusuf Namoğlu, Yavuz Köymen, Yüksel Yalova ve CHP'li Sabri Ergül arasında tartışmar yaşandı.

Dede, bir gazeteciye toplantıya ilişkin bilgi veren Yusuf Namoğlu'na, "İyi yazdır" diye bağırırken, CHP'li Sabri Ergül'ün üstüne yürüdü. Muhalefet milletvekilleri toplantıya devam etmelerini ve önergelerin oylanmasını isterken, DYP'li üyeler toplantı salonunu terk ettiler. Oylama bir sonraki toplantıda yapılacak.

Çiller'in malları nasıl arttı?

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller "1991-1995 yılları arasında malvarlığınızda görülen muazzam artışların kaynağı nedir? Kaynakları belgeleri ile açıklar mısınız? Giren çıkan gayrimenkulleri ve menkulleri kalem kalem belgeleriyle birlikte açıklar mısınız?" şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

"Siyasi yaşama başladığımdan itibaren beş kez mal bildiriminde bulundum. 30 Kasım 1991-30 Eylül 1993 dönemindeki servet artışımızın en önemli kaynağı Metin Aşık'a satılan ve kat karşılığı anlaşmasıyla alınan 2,5 milyar liranın değerlendirilmesidir. Bilindiği üzere mal bildirimi yasası uyarınca gayrimenkullerimiz her dönemde rayiç bedelleri ile beyan edilmişlerdir. Bu nedenle rayiç değer artışları bir sonraki dönemde servet artışı gibi görülmektedir.

"30 Eylül 1993-24 Ocak 1995 dönemindeki servet artışımızın en önemli kaynağı ailemizin ve Marsan Holding'in elinde bulunan Marso A.Ş. hisselerinin elden çıkarılmasıdır. Marsan Holding'in elinde bulunan hisseler 9.8 milyar liraya satılmıştır. Ailenin elinde bulunan hisseler 2.2 milyar liraya satılmıştır.

"24 Ocak 1995- 15 Mayıs 1995 dönemindeki servet artışımızın en önemli kaynağı; annemiz Muazzez Çiller'in vefatı üzerine veraseten gelen beş adet gayrimenkul ile diğer menkul kıymetlerdir.

"15 Mayıs 1995- 15 Mayıs 1996 dönemindeki servet artışımızın en önemli kaynağı; veraseten gelen menkullerin nakte çevrilerek banka repo hesabına yatırılmasıdır. Bu dönemde ilişikteki banka belgelerinden de görüleceği üzere 42 milyar 600 milyon lira çekilmiştir. Yine bu dönemde Kilyos'ta bir adet villanın noter satışından 25 milyar lira elde edilmiş ve son mal bildirimimizde belirtilmiştir. Yine bu dönemde Bodrum Akdeniz Yapı Kooperatifinin satışından 1 milyar lira elde edilmiştir. Ayrıca veraseten gelen altınlar 5.8 milyar liraya bozdurulmuştur. Yanı sıra Suna Pelister'den 2 milyar lira tahsil edilmiştir. "


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.