kapat

09 OCAK 1997 PERSEMBE

Göktepe için protesto

Öldürülüşünün birinci yılında çeşitli faaliyetlerle anılan Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe'nin mezarına giden kalabalık, "Hepimiz birer Metin'iz", "Ankara, Ankara katilleri saklama" diye sloganlar attı.

Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe gözaltında polisler tarafından öldürülüşünün 1'inci yıldönümünde çeşitli faaliyetlerle çeşitli şehirlerde anıldı. Göktepe'yi öldürenlerin hâlâ yargı önüne çıkarılmaması, çeşitli kuruluşlarca kınandı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) yöneticileri parti başkanlarını ziyaret ederek davaya karşı duyarlı olmaları isteğini dile getirdi.

Alibeyköy'de cenaze töreni izlediği sırada gözaltına alındıktan sonra dövülerek öldürülen Metin Göktepe için dün ilk faaliyet Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önündeydi. TGC Başkanı Nail Güreli, Göktepe'yi öldüren polislerin davasının sürüncemede bırakılmasını eleştirdi. Yaklaşık yüz kişinin katıldığı basın açıklamasının ardından gazeteciler ve çeşitli kitle örgütlerinin üyeleri Metin Göktepe'nin Esenler'deki evine gitti. Metin Göktepe'nin bez üzerine yapılmış bir resmi asılan evin önünde polis de yoğun tedbir aldı. Caddeye girenlerin üzerleri tek tek arandı, bazı pankartlara da elkondu.

Mezarlıkta saygı duruşu

Yağmura rağmen giderek artan kalabalık saat 13.00 sıralarında mezarlığa doğru yürümeye başladı. Göktepe Ailesi'nin de katıldığı yürüyüş sırasında sık sık "Hepimiz birer Metin'iz", "Ankara, Ankara katilleri saklama" diye sloganlar atıldı. Yürüyüş boyunca evlerin balkonlarına çıkan vatandaşlar da zaman zaman alkış ve sloganla yürüyüşe destek verdi. Yürüyüşe katılan grup mezarlığa vardığında yaklaşık 2 bin kişi oldu. Mezarlıkta saygı duruşuyla başlayan törende gazeteciler Göktepe'nin mezarına mum dikti. Anma töreni konuşmaların ardından sona erdi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri Faysal Özçift de, İstanbul'da yaptığı açıklamada, Evrensel Gazetesi Muhabiri Göktepe'nin öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini belirterek, "Göktepe'nin katilleri, hala yargı önüne çıkartılmadı ve ellerini kollarını sallayarak gezmeye devam ediyorlar" dedi. Özçift, "Göktepe'yi katledenleri koruma çabalarının sonuç vermeyeceğini" bildirdi.

Siyah çelenkle protesto

Ankara'da da ÇGD Genel Yönetim Kurulu, parti yöneticilerini ziyaret ederek Göktepe davası konusunda duyarlı olmalarını istedi ve duruşmaya davet etti.

Çeşitli demokratik kitle örgütleri ve bazı siyas” parti temsilcilerinden oluşan bir grup da, Göktepe'yi anmak amacıyla Yüksel Caddesi'nde bir araya geldi. Sloganlar atan ve Metin Göktepe'nin fotoğraflarını taşıyan grup, davanın sürüncemede bırakılmasını protesto etmek amacıyla Adalet Bakanlığı önüne siyah çelenk bıraktı.

İzmir'de ise Demokrasi Platformu üyesi kurumlar ÇGD İzmir Şubesi önünde toplandı. Sayıları 500'e yaklaşan kalabalığa hitaben konuşan ÇGD Şube Başkanı Ahmet Delikçi "Dava nereye giderse gitsin takipçisi olacağız" dedi. Hasan Tahsin Anıtı'na karanfil bırakmak isteyen gruba polis müdahale etti. Kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.