kapat

09 OCAK 1997 PERSEMBE

İtalya'da Türk gemisi battı

İtalya açıklarında bir Türk yük gemisi battı, 4 denizci boğuldu, 1 kişi de kayıp. Melih Denizcilik Sanayii AŞ'ye ait 1.800 tonluk "Onur K" yük gemisinin Sicilya ile Sardinya adaları arasında bulunan Tiren Denizi'nde dün sabaha karşı 04.00 sıralarında fırtınaya yakalandığı bildirildi.

İtalya'nın güneyindeki Sicilya ile batısındaki Sardinya adaları arasında bulunan Tiren Denizi'nde, bir Türk gemisi battı. 4 kişi boğuldu, 7 denizci kurtarıldı, bir denizci de kayboldu.

Çanakkale Limanı'ndan yüklediği çinkoyu İtalya'nın Porta Veste Limanı'na götüren Melih Denizcilik işletmesindeki "Onur K" adlı dün gece Türkiye saatiyle 04.00 battı. Kaptan Mahmut Savaşan idaresindeki bin 500 ton çinko yüklü gemi mürüttebatından Dursun Ali Demirtaş, Mustafa Baytekin, İshak Battal, Recai Maden, Gürkan Ünal, İbrahim Bulut, Osman Kılıç, Hasan Kızıl, Mustafa Çakmak ve Mahmut Duru kurtulmak için denize atladı. Kaptan Mahmut Savaşan, ikinci çarkçıbaşı İshak Battal, güverte reisi Recai Maden, gemici Gürkan Ünal ve yağcı Mehmet Duru başka bir gemi, İbrahim Bulut da bir helikopter tarafından kurtarıldı. Diğer 4 denizcinin ise cesedi bulundu.

Yetkililer, geminin sahibinin Samsun Deniz Ticaret Odası Başkanı İhsan Kalkavan olduğunu, işletmeciliğini de Melih Denizcilik adına Haşmet Gülümser'in yaptığını söyledi. İhsan Kalkavan, kazayı duyar duymaz uçakla İstanbul'a geldi. Kalkavan, kaza nedeniyle çok üzüntülü olduğunu söyledi.

Kaptan Mehmet Savaşan, geminin büyük olasılıkla yük kayması yüzünden dengesini yitirip battığını söyledi. 1800 ton kapasiteli "Onur K" yük gemisinin içinde 1500 ton dökme konsantre çinko bulunduğu ve bu tip yükle daha önce de en az 4 kaza olduğunu ifade eden Savaşan, buna neden olarak da dökme konsantre çinkonun bünyesinde sulanma olabileceği ihtimalini gösterdi.

Sinop'un Akliman açıklarında batma tehlikesi geçiren "Eti" adlı tankerin 8 mürettebatı kurtarılırken, gemi Akliman açıklarında karaya oturdu.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.