kapat

09 OCAK 1997 PERSEMBE

"Çatlı'nın kullanıldığını ifade etmedim"

Korkut Eken, Susurluk Komisyonu'nda "Abdullah Çatlı'nın (1980 öncesinde kullanıldığını) ifade etmedim" diye açıklama yaptı.

ANKARA- Emekli Yarbay Korkut Eken, Susurluk Olayını Araştırma Komisyonu'nda Abdullah Çatlı'nın "1980 öncesinde kullanıldığını" ifade etmediğini bildirdi.

Eken, yaptığı yazılı açıklamada, 27 Aralık 1996 tarihinde Meclis Susurluk Olayını Araştırma Komisyonu'nda üyelerinin sorularına verdiği cevapların bir kısmının bazı basın-yayın organlarında "yanlış anlamalara neden olacak" şekilde yansıtıldığını öne sürdü.

"Duyum var dedim"

Komisyon'da bir üyenin, "Abdullah Çatlı 1980 öncesinde kullanıldı mı?" sorusu üzerine, "1987-1988 yıllarında tanıdığını" ifade ettiği Abdullah Çatlı için "duyumum var" dediğini anlatan Eken, "İfadem kesin olarak budur" dedi.

Komisyonda, Abdullah Çatlı'nın "1980 öncesinde kullanıldığını" ifade etmediği" halde, "Korkut Eken; Abdullah Çatlı'nın devlet tarafından 1980 öncesinde kullanıldığını açıkladı" denilerek, "1980 öncesinde işlenen cinayetler ile devlet arasında bağlantı kurulmak istenmesini" tamamen "artniyetli bir düşüncenin ürünü" şeklinde değerlendirdi. Eken, açıklamasında, daha sonra şu görüşlere yer verdi:

"Belge versinler"

"Komisyonda vermiş olduğum ifadeyi amaçlı olarak saptırarak, bir dönem şerefle ve gururla hizmet ettiğim Türk Silahlı Kuvvetleri ile 1980 öncesinde meydana gelen olaylar arasında kafaları bulandıracak bir şekilde ilişki kurulmak istenilmesi ve bu şekilde yayın yapılmasının hiç kimseye bir yararı olmaz. Bugüne kadar devlet hizmetinde ifa ettiğim tüm görevlerde, daima demokratik hukuk devletinin kanunla çizmiş olduğu çerçeveler dahilinde görevimi yaptığımı belirtmek isterim. Eğer bunun aksi yönde iddialar mevcutsa, bu iddiayı ileri sürenlerin, iddialarını tüm açıklık ve belgelerle ortaya koymaları gerekir."


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.