kapat

09 OCAK 1997 PERSEMBE

Teftiş Kurulu'ndan Erbakan'a 30 isim

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Susurluk kazasının ardından ortaya çıkan ilişkiler ağını aydınlatmak amacıyla hazırladığı rapor tamamlandı. Raporda, 30'dan fazla isim alt alta yazılarak, olaylarla ilgileri ve daha önce yapılan soruşturmalardaki kusurları tek tek belirtildi.

Kemal YURTERİ-Ankara

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Başbakan Necmettin Erbakan tarafından verilen araştırma ve soruşturma talimatının ardından Kasım ayı ortalarında başlattığı Susurluk soruşturmasını tamamladı. Yazımı dün de süren ve 50 sayfaya ulaşması beklenen kurulun raporunda, olaylarla ilgili 30'dan fazla isimden sözedildi.

Adalet Bakanı Şevket Kazan'ın Başbakan Necmettin Erbakan'a bugün sunulacağını açıkladığı raporda, çoğunluğunu devlet bağlantılı çete iddialarına adı karışan kamu görevlilerinin oluşturduğu isimler alt alta yazılırken, isimlerin karşılarına olaylarla ilgileri ve soruşturmalardaki kusurları yazıldı. Raporda adı geçen kişiler hakkında Erbakan'ın onay vermesinin ardından yeniden soruşturma işlemleri başlatılacak.

Raporda neler var

Başbakanlık Teftiş Kurulu yetkilileri, raporun yazımının dün de sürdüğünü bildirirken, çalışmanın çerçevesinin oluşturulduğunu söylediler. Raporda, Ömer Lütfi Topal cinayeti, adı 7 TİP'linin öldürülmesi davasına karışan ve mahkum edilen Haluk Kırcı'nın emniyetten kaçışı ve Abdullah Çatlı ile ilişkileri, Gaziantep'li işadamı Mehmet Ali Yaprak'ın kaçırılması, Söylemezler Çetesi, Kocaeli Çetesi, Mehmet Ağar tarafından verildiği belirtilen silah taşıma belgeleri, Abdullah Çatlı'nın üzerinden çıkan yeşil pasaportların durumu, Susurluk'ta olay yerinde bulunan silahların durumu, Çatlı'nın Yalova'da yakalanmasının ardından serbest bırakılması, MİT muhbiri Tarık Ümit'in kaçırılması, 3 Özel Tim görevlisinin sorgulanması başlıklarının yer aldığı öğrenildi.

Asker bilgi verdi

Edinilen bilgiye göre, Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun istediği tüm bilgileri geçtiğimiz hafta kurula iletti. Kurulun Genelkurmay'a, Söylemezler Çetesi gibi bazı olaylarda adı geçen askeri personel hakkında bilgi sorduğu öğrenildi. Kurul'un Genelkurmay'dan, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek tarafından ortaya atılan "Çiller özel suç örgütü kurdu" iddiasında adı geçen Pepekal soyadında bir yüzbaşı için de bilgi istediği öğrenildi. Kurulun Genelkurmay'a durumunu sorduğu isimler arasında emekli Yarbay Korkut Eken'de bulunuyor.

Bir yetkili, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın Meclis'deki Susurluk Komisyonu'na bilgi vermesinin söz konusu olmadığını söylerken, "Genelkurmay'ın ilgisi ve bilgisi yok. Susurluk konusunda sorulacak bir soruya da geçen hafta yanıt verildi" dedi. Aynı yetkili, Genelkurmay tarafından yapılan "İP Genel Başkanı Perinçek"e bilgi verilmemiştir ve muhatabımız değildir" açıklamasına dikkat çekti. Perinçek, Susurluk kazasından önce açıkladığı MİT raporu olarak adlandırılan belgenin Genelkurmay tarafından kendisine iletildiğini ileri sürmüştü.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.