kapat

09 OCAK 1997 PERSEMBE

Şahin: PKK'nın boy hedefiyiz

Görevinden alınan Özel Harekat Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin, dün Ankara DGM'de 2.5 saat ifade verdi.

Cemal DOĞAN-Ankara

Ömer Lütfü Topal cinayetine adı karışan üç özel tim görevlisini İstanbul'dan alarak Ankara'ya getiren daha sonra da olayla ilgili soruşturma çerçevesinde görevinden alınan Özel Harekat Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin, Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne (DGM) ifade verdi.

Dün sabah saatlerinde Ankara DGM'ye gelen İbrahim Şahin'in, İstanbul DGM Başsavcılığı'nın talimatıyla DGM Savcılarından Dilaver Kahveci'ye 2.5 saat ifade verdi.

Ağar'ın talimatı

Şahin ifadesinde özel harekat timlerinin PKK ile yoğun mücadele yaptığını ve bundan dolayı örgütün boy hedefi haline geldiğini söyledi. Edinilen bilgiye göre Şahin "Kendisinin bir Emniyet Müdürü olarak yasa dışı işlerle bağlantısı bulunamayacağını" belirtti ve şöyle dedi:

"Özel harekat polisleri Ayhan Çarkın, Ercan Ersoy ve Oğuz Yorulmaz, Ömer Lütfü Topal cinayetine karıştıkları iddiasıyla İstanbul'da bir soruşturmaya tabi tutuldular. Bu soruşturmada bir bulguya rastlanamadı. Sayın Bakanımız Mehmet Ağar'ın talimatı ile bu üç görevliyi teslim almak ve durumlarını bir kez de biz incelemek amacıyla İstanbul'a gittim. Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu ile temas kurdum. Moral Eğitim Merkezinde yemekteydi. Konuyu biliyordu ve talimat vererek üç kişinin bize teslimi gerçekleşti. Bu üç polis benim başkanı olduğum Dairenin elemanları olduğu için teslim almaya beni gönderdiler. Sonunda yapılan incelemede suç unsuruna rastlanmadı."

Çikolata olayı

Şahin, Tarık Ümit'in kaybolması ve öldürüldüğü iddiaları konusunda da hiç bir bir bağlantısı bulunmadığını söyledi. Şahin "Tarık Ümit kaçırılmadan önce Divan Pastanesinde Özel harekat polisi Ziya Bandırmalıoğlu ile görülmüş. Ancak o polisin aynı pastaneye çikolata almak için gittiğini öğrendim. Yani karşılaşmaları tesadüf" dedi.

Özel tim polisi ve kendi özel kaleminde bir süre görev yapan Ayhan Akça'nın da kurye kız Dilek Örnek ile yasa dışı iş bağlantısı olduğuna inanmadığını, kurye kızın da ifadesinde Ayhan Akça'yı tanımadığını söylediğini belirtti.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.