kapat

09 OCAK 1997 PERSEMBE

"Muta nikahı fuhuşa kılıf"

Diyanet'ten, tarikatlara ağır eleştiri. Tarikatların, şöhret vasıtası yapılarak, dünyevi menfaatler için araç olarak kullanıldığını belirten Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz, "Fuhuşa kılıf bulmak için muta nikahı kıyıyorlar" dedi.

ANKARA- Diyanet İşleri Başkanı Nuri Yılmaz, Aczmendi şeyhi Müslüm Gündüz'e ağır eleştirilerde bulunarak, "Fuhuşa kılıf bulmak için muta nikahı kıyıyorlar" dedi. Tarikatların büyük kısmında tevhid inancından da sapma olduğunu savunan Yılmaz, "Allah'la kul arasına şeyhleri sokmak islamın özüne aykırı. Buralarda insanlarımız hurafelerle ilimden ve gerçek dinden uzaklaştırılıyor" dedi.

"İslamda yeri yok"

Ramazan nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, islam dininin esasında şeyhler, müridler ve tarikatların olmadığını belirterek, islamın özünün Allah'ın kitabı Kur'an ve peygamberin hayatı ve sünneti olduğunu söyledi. Yılmaz, "Bugün kadınlarımızı biraraya toplayarak, üfürükçülük yapmak, cin çıkarmak gibi şeyler yapıyorlar bunların İslam'da yeri yoktur" diyerek şunları söyledi:

"Şöhret vasıtası"

"Bu tarikatlar, şöhret vasıtası yapılarak, dünyevi menfaatler için araç olarak kullanıldı. İslam dini çul, çaput dini değil. Şekil dini değil. Bu hale getirdiler. Buna kimsenin hakkı yoktur. Peygamberimiz, hiçbir zaman dünyanın dört bir yanından gelen inananlara, kıyafetinizi dğiştireceksiniz diye bir telkinde bulunmamıştır."

Yılmaz, son günlerde yaygınlaşan İslam'da muta(geçici) nikahı ile ilgili tartışmalarla ilgili de şöyle konuştu:

"Muta nikahı Şiilik'te vardır. Bir günlük, iki saatlik gibi geçici bir nikahtır. Mekke'nin fethinden sonra Peygamberimiz bu nikahı yasaklamıştır ve İslam'da nikah sayısı 4'e inmiştir. Şimdi bu tarikatlar, fuhuşu meşrulaştırmak ve kılıf bulmak için bu tür nikahları kıyıyorlar."

Muta nikahı nedir?

Muta kelime olarak dilimizde hâlâ kullanılan ve faidelenmek, kâr elde etmek anlamı taşıyan "temettü" kelimesiyle aynı kökten geliyor. Muta nikahı "malum" ya da "Zeyd'in gelmesine kadar" diye belirlenen meçhul bir müddet için yapılan bir nikah olarak adlandırılıyor. Tek amacı "istifade" olduğu için de muta diye tanımlanıyor. Muta nikahı önceden belirlenen zamanın dolması ya da istenildiği anda sona erebiliyor. "Talak" yani (boşanma) olmadan ayrılık gerçekleşebiliyor. Veraset, nafaka, normal nikahta mevcut olan durumlar muta nikahında bulunmuyor.

Ramazan ihtilafı

Yılmaz, Ramazan ayının başlangıcı konusunda İslam ülkeleri arasında her yıl ihtilaf meydana geldiğini belirterek, ülke genelinde, Doğu'dan Batı'ya doğru iftar ve yatsı namazı saatleri arasında 1 saat 17 dakika ile 1 saat 28 dakikalık farklar bulunduğunu anlatan Yılmaz, resmi ve özel kurumlarda çalışan vatandaşların durumları gözönünde bulundurularak, sadece Ramazan ayı süresince akşam namazının vaktine uyulmak kaydıyla, akşam ile yatsı namazı arasındaki sürenin uzatılabileceğini bildirdi.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.