kapat

09 OCAK 1997 PERSEMBE

Sabancı cinayetinde avukat parmağı var mı?

Sabancı suikasti için cezaevinden emri veren DHKP-C lideri Ercan Kartal ile tetikçi Mustafa Duyar arasında bağlantı kurulmasına yardım ettiği öne sürülen avukat Metin Narin gözaltına alındı. Duyar, polise verdiği ifadesinde, "Kartal ile cezaevinde 8 saat görüştük" dedi.

Kubilay GÜLBEK-Veli SARIBOĞA

Sabancı Center'da, Özdemir Sabancı, Haluk Görgün ve Nilgün Hasefe'nin öldürülmesi olayına iki de avukatın adı karıştı. Tetikçilerle cezaevinden suikast emrini veren Ercan Kartal'ın arasındaki iletişimi sağladığı öne sürülen avukatlardan Metin Narin gözaltına alındı, avukat Ahmet Düzgün Yüksel'in de arandığı bildirildi.

Cinayetten tam bir yıl sonra Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'ne giderek teslim olan tetikçi Mustafa Duyar'ın ifadeleri, suikastle ilgili yeni ipuçlarını ortaya koyuyor.

"8 saat görüştük"

Duyar'ın, suikast emrini veren DHKP-C örgütü Marmara Bölgesi sorumlusu Ercan Kartal'ın "size önemli bir görev vereceğim" diyerek bazı avukatlar aracılığı ile kendilerini cezaevine çağırdığını belirterek şu şekilde ifade verdiği öğrenildi:

"Fehriye Erdal ve İsmail Akkol'la cezaevine giderek Ercan Kartal'la görüştük. Onunla tam 8 saat görüştük. Masanın üzerine Sabancı Center'ın planını koydu ve nasıl hareket edeceğimizi anlattı. Silahları kimden alacağımızı, talimatların nasıl bize ulaşacağını söyledi. Daha sonra hücreevine döndük. Bu dönem içerisinde bazı avukatlar aracılığıyla Ercan Kartal ile bağlantı kurduk."

Baskın düzenlendi

Mustafa Duyar'ın bu ifadeleri üzerine harekete geçen İstanbul Terörle Mücadele Şubesi'ne bağlı ekipler, merkezi Fındıkzade'de bulunan Halkın Hukuk Bürosu'na bir baskın düzenlediler. Polis, tetikçi Duyar'ın ifadesinde isimlerini verdiği iki avukattan Metin Narin'i gözaltına aldı. Yine tetikçi Duyar'ın olayda isminden bahsettiği Ahmet Düzgün Yüksel'in aranmasına devam edildiği öğrenildi.

Hakkında ciddi iddialar bulunan ve halen aranan Yüksel'in, suikastten sonra tetikçilerle görüştüğü, hatta kendilerine sahte kimlikleri de verdiği ileri sürülüyor.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.