kapat

09 OCAK 1997 PERSEMBE

İzmir sele kapıldı

Sabaha karşı şiddetlenen yağmur yüzünden 410 ev ve işyerini su bastı 20 ev yıkıldı, 10 kişi yaralandı Okullar bir gün süreyle tatil edildi

İzmirli'yi korkutan yağmur önceki gün akşam saatlerinde başladı. Gök gürültüleri ve şimşekler, yeni bir felaketin habercisi gibiydi. Yağış saat 02.00'de daha da şiddetlendi. Geçen yıl 63 kişinin canına malolan sel felaketin boyutlarının büyümesini polisler önlemişti. Yine öyle oldu. Polis ekipleri, özellikle gecekondu semtlerinde sokak sokak dolaşıp sirenler çalarak vatandaları uyandırdı.

Yağmur aynı şiddetini koruyarak sabah 09.00'a kadar devam etti. Bu saate kadar

410 ev ve işyerini su bastı. Özellikle Kemeraltı, Alsancak, Üçkuyular'da mağazalar yarısına kadar su doldu, Pınarbaşı'nda fabrikalar ve sanayi sitelerinde işyerleri selden büyük zarar gördü. Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Odası kriz masaları oluşturdu. Tüm kurumlar sabahın erken saatlerinden itibaren alarma geçirildi.

Sabah işlerine gitmek için evlerinden çıkan İzmirliler yollarda perişan oldu. Kent merkezine bağlanan anayollar, aşırı yağış nedeniyle göle döndü. Çok sayıda trafik kazası meydana geldi. Yollardaki yamalar şiddetli yağmur yüzünden kalktığı için yer yer havuzlar oluştu. Garaj'dan Çınarlı'ya dönüşte çok büyük bir çukur oluştuğundan yol trafiğe kapatıldı. Araçlar Altındağ'dan dolaştırıldı. Sabah 07.00'da evinden çıkanlar 10.00-12.00'de işyerlerine ulaşabildi. Duraklarda yığılmalar oldu. Taksiler yolcu almadı. ESHOT ve İzulaş Genel Müdürlükleri tüm otobüsleri sefere koydu.

Okullar tatil

Trafiğin kilitlenmesi yüzünden Valilik ilk ve orta dereceli okulları tatil etti. Okullarına gitmek üzere duraklara çıkan öğrenciler, polislerin "okullar tatil oldu" anonslarıyla evlerine döndü. Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri de aldıkları karar ile dün yapılan tüm sınavları iptal etti.

Kriz masaları kuruldu

Geçen yılki sel felaketinde kriz masasının başarılı olması nedeniyle bu yıl Valilik, Büyükşehir ve Ticart Odası'nda üç ayrı kriz masası oluşturuldu. Valilik'te, Vali Yardımcısı Hüseyin Poroy başkanlığında kurulan kriz masası, hasar tesbit çalışmaları yaparken, gelen şikayetleri de hemen değerlendirmeye aldı.

Aktaş: Felakete set çektik

İzmir Valisi Kutlu Aktaş, Kasım 1995'te meydana gelen sel felaketinin ardından derelerin temizlendiğini, böylece yeni bir sel felaketine set çektiklerini söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura da gecekondu ile mücadeleyi başarıyla sürdürdüklerinden geçen yılki gibi bir afet meydana gelmediğini belirtti. İzmir Ticaret Odası (İZTO) ise işyerleri hasar gören esnafa yardım edeceğini açıkladı.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.