kapat

09 OCAK 1997 PERSEMBE

Koç'un naaşı bulundu

İşadamı Vehbi Koç'un çalınan naaşının kemik parçaları, bir poşet içersinde kabrinin bulunduğu mezarlığın 200 metre yakınına bırakıldı. Olayla ilgili olarak, bazı kişilerin, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda polis tarafından gözlem altına alındığı belirtildi.

Antalya'da geçirdiği kalp krizi sonucu 25 Şubat tarihinde vefat eden ünlü İşadamı Vehbi Koç'a ait olduğu bildirilen ceset, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda bulundu.

Fidye için naaşı çalan ikisi Küçükayasofya Oteli'nin sahibi olan toplam 5 kişi, polisin yaptığı operasyon sonucu ele geçirildi. İstanbul Valisi Rıdvan Yenişen, mezarlıkta üstüne mermer konulan boş bir mezarda bulunan naaşın, b.üyük bir olasılıkla Vehbi Koç'a ait olduğunu açıkladı.

Mezar hırsızları, olaydan bir süre sonra Koç Ailesi'ni arayarak fidye istediler. Ancak Koç Ailesi bunu kabul etmeyince fidyeciler, Kanal D Televizyonu'nu arayıp 24 Ekim 1996'da çalınan Vehbi Koç'un naaşının kendilerinde olduğunu, 20 milyar lira karşılığı naaşı teslim edeceklerini söylediler.

Kanal D'nin olumsuz cevap vermesi üzerine mezar hırsızları bu kez 25 milyar lira karşılığı İnterStar Televizyonu ile anlaştılar. TV kanalı yetkilileri, naaşı görmeden parayı vermeyeceklerini söylediler ve durumu polise bildirdiler. Polis ekipleri, pazarlığa giden Küçükayasofya Oteli ortaklarından Bülent Kol ve İlhami Elkenci ile Cerrahpaşa'da Adli Tıp Kurumu önünde buluştular.

Polis ekipleri, düzenledikleri operasyonla Kol ve Elkenci'yi yakaladılar. Bu kişilerin ifadeleri doğrultusunda Nurten Kol, Mahmut Özçelik ve Küçükayasofya Oteli'nin sahibi Gürsel Çakmak da yakalandı. Sanıkların polislerle buluşmaya geldikleri aracın çalıntı olduğu anlaşıldı.

Daha sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'na giden polis, Koç'un naaşını, mezarının 100 metre yakınında, üstüne mermer konulmuş Akman Ailesi'ne ait kabristandaki bir mezarın içinde buldu.

Polis, mezarlık hırsızlarına olay yerinde tatbikat yaptırdı. Sanıklar, her şeyi itiraf ederek olayı nasıl gerçekleştirdiklerini anlattılar.

Kızları mezarlıkta

Naaşı görmek için, Koç Ailesi'nden Ali Koç, Suna Kıraç ve Semahat Arsel de mezarlığa geldi.

Koç Ailesi'ne gösterilen naaş, daha sonra bir tabuta konularak, ambulansla Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Suna Kıraç, bu olayın babalarının ölümü kadar kendilerini üzdüğünü belirterek, "Türk halkı bu olaya sahip çıkmıştır. Emniyete, çalışmaları için teşekkür ederim. Hiç kimse ile fidye pazarlığına girmedik" dedi.

Cesedin babasına ait olup olmadığı konusunda ise Arsel, kafatasının babasını andırdığını söyledi ve "Kesin sonuç DNA testinden sonra anlaşılacak" dedi.

Savcı olay yerinde

Mezarı açtıran Şişli Cumhuriyet Savcısı Salih Aktaş, konuyla ilgili açıklama yapamayacağını belirterek, "Görevimiz cesedi buradan çıkarıp Adli Tıp'a göndermek. Her şey daha sonra belli olacak" diye konuştu.

Vehbi Koç'un oğlu Rahmi Koç, aile ve Koç Topluluğu adına yaptığı açıklamada, "Bugün olayın aydınlatılmış olmasının sevincini yaşarken, bu sonucun alınmasında emeği geçen başta İstanbul Emniyet Teşkilatı olmak üzere tüm ilgililere ve halkımıza şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.

Sanıkların ifadeleri

Olaydan bir süre sonra mezarlıkta görülüp şüphe üzerine gözaltına alınan ancak daha sonra serbest bırakılan sanıklar, olay yerindeki tatbikattan sonra Asayiş Şubesi'ne götürüldüler.

Olayı işlerinin kötü gitmesi nedeniyle gerçekleştirdiklerini söyleyen sanıkların şöyle ifade verdikleri öğrenildi:

"İşlerimiz bozulmuştu. Oturup böyle bir şeye karar verdik. Yüklü bir fidye alacaktık. Önce gelip işi nasıl gerçekleştireceğimizi planladık. Geceyarısı mezarlığa geldik. Bir miktar kazdık, içimize bir korku düşmüştü. Eve döndük. Tartıştık. Geriye dönüş yoktu. Saat 03.00 gibi gelip kazıp cesedi çıkarttık. Sonra Akman Ailesi'ne ait kabristana bıraktık. Polisi başka yönlere sevkedecek izler bıraktık. Her şeyi başarıyla tamamlanmıştı. Sıra fidye istemeye gelmişti ancak Koç Ailesi buna yanaşmadı."

Bülent Kol'un da otelde garsonluk yapan İlhami Elkenci ile Mahmut Özçelik'e, "Benim bir düşmanım var onu çalacağız" dediği, bu kişilerin çalınacak cesedin Vehbi Koç'a ait olduğunu daha sonra öğrendikleri belirtildi.

İstanbul Valisi Rıdvan Yenişen de yaptığı açıklamada, naaşın bulunuş şekli, boyu ve ilk incelemeler sonucu elde edilen bulgulara göre yüzde 99 oranında rahmetli İşadamı Vehbi Koç'a ait olduğunu belirterek, ancak 'Kesinlikle Vehbi Koç'a aittir' demenin Adli Tıp Kurumu'nda yapılacak incelemeden sonra mümkün olabileceğini kaydetti.

Bu olayın da İstanbul polisinin gayretli çalışmaları sonucu aydınlatıldığını ifade eden Vali Yenişen, bu nedenle yaraları bir kez daha açılan Koç Ailesine geçmiş olsun dileklerini iletmek istediğini söyledi.

İstanbul Valisi Rıdvan Yenişen, yakalanan sanıkların ifadeleri şu ana kadar alınmadığı için, Koç'un naaşını nasıl ve niçin çaldıkları yolunda henüz kendisine bilgi ulaşmadığını sözlerine ekledi.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.