kapat

09 OCAK 1997 PERSEMBE

Filo Dalan Kaptan'da kaldı

Türkiye'nin en büyük deniz taşımacılık filosuna sahip Deniz Nakliyat'ın satışa çıkarılan kamu hisselerine en yüksek teklifi 129 milyon dolarla Bedrettin Dalan'ın başkanı olduğu İstek Vakfı'nın da yüzde 49 ile ortak olduğu Deniz Nakliyat Tüm Çalışanlar Ortak Girişim Grubu verdi. İstek Vakfı'nın mali gücü sayesinde Grup, diğer armatörlerle giriştiği kıyasıya pazarlıktan galip çıktı.

Deniz Nakliyat'ın dün yapılan nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi 129 milyon dolarla Deniz Nakliyat Tüm Çalışanlar Ortak Girişim Grubu verdi. Satışın kesinleşmesi için Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun izni dışında bir engel kalmadı.

Özelleştirmede en yüksek fiyatı veren Deniz Nakliyat Tüm Çalışanlar Ortak Girişimi'nin kuracağı şirketin yüzde 51'i çalışanlara, yüzde 49'u ise Bedrettin Dalan tarafından kurulan İstek Vakfı'na ait Park Ticaret'in.

Eğitim ve kültür faaliyetlerinde bulunmak üzere kurulan İstek Vakfı, kurduğu okullarla tanınıyor. Park Ticaret ise Vakfa gelir sağlamak amacıyla kurulan şirketlerden bir tanesi.

Deniz Nakliyat'ın özelleştirmesi için pazarlık görüşmeleri dün başladı. Pazarlığa armatörlerin oluşturduğu Türk Deniz Sektörü Ortak Girişim Grubu da 128 milyon dolarlık teklifiyle katıldı. Son tur görüşmelerde, Deniz Nakliyat Tüm Çalışanlar Ortak Girişim Grubu'nun teklifini 129 milyon dolara çıkarması üzerine, Türk Deniz Sektörü Ortak Girişim Grubu pazarlıktan çekildi.

Deniz Nakliyatı T.A.Ş'nin satış bedeli 2 yılda ödenecek ve yüzde 35'i peşin alınacak. Satış tutarının ikinci dilimi olan yüzde 35'i birinci yıl, kalan yüzde 30'u ise ikinci yıl içinde ödenecek. Kalan bakiyeye yıllık ABD doları üzerinden yüzde 10 faiz uygulanacak. Böylece Deniz Nakliyat'ın toplam maliyeti 141 milyon 255 bin dolara gelecek. Deniz Nakliyatı T.A.Ş'de, kamunun yüzde 99.92 oranında payı bulunuyor.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.