kapat

08 OCAK 1997 CARSAMBA

Oluşumcular parti oldu

DYP'den ayrılarak bir süre Yeni Oluşumcu Hareketi adı altında toplanan küskünler, dün Meclis'te 7'nci parti olan Demokrat Türkiye Partisi'ni kurdular.

ANKARA- Kurucu Genel Başkanlığı'nı Meclis eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un yaptığı Demokrat Türkiye Partisi (DTP) dün kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na verdi.

Demokrat Türkiye Partisi'nin kuruluşuyla birlikte, Meclis'teki siyasi parti sayısı 7'ye yükseldi. 67 kurucusundan 6'sı milletvekili olan DTP'nin kurucuları arasında 26 eski parlamenter ve eski bakanlar da bulunuyor.

DTP'nin kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na, İçişleri eski Bakanı ve Aydın Milletvekili İsmet Sezgin verdi. Sezgin ve diğer kurucu üyeler, İçişleri Bakanlığı'na gecikmeli olarak gelişlerinde, bakanlığın üst düzey bürokratlarınca karşılandılar. Partinin kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Ali Bilir'e veren Sezgin, DTP'nin ulus ve ülke için hayırlı olmasını diledi.

Partinin ambleminin Türkiye haritası üzerinde şemsiye olacağını bildiren Sezgin, ülkenin büyüklüğü, halkın talepleriyle bağdaşan ve ihtiyaç duyulan demokratik atılımları yapmak üzere yola çıktıklarını söyledi.

'Depolitize olduk'

1946 yılında gerçek demokrasinin hayata geçirildiğini anlatan Sezgin, 1980 sonrasında halkın depolitize edilmesi nedeniyle, ülke demokrasisinin yeterince gelişme gösteremediğini ifade etti. Sezgin, bu gelişmelerin siyasetin kirlenmesine ve temiz toplum özleminin doğmasına yol açtığını kaydetti. Halkın siyaset ve siyasetçiye olan güveninin sarsıldığını, temiz ve tutarlı politikacılar özlemi içinde olduğunu kaydeden Sezgin, DTP'nin bu arayışa yanıt vermek amacıyla kurulduğunu bildirdi.

Cindoruk başkan

Parti kuruluş dilekçesinin İçişleri Bakanlığı'na verilmesinin ardından, Genel Başkan Cindoruk tarafından DTP Genel Merkez Binası'nın açılışı yapıldı.

Parti Genel Merkezi'nin bulunduğu Mesnevi Sokak'a davul zurna eşliğinde eşi Dilek Cindoruk ve diğer partililerle gelen Cindoruk, bina önünde toplanan partililer tarafından karşılandı. Cindoruk'un Parti Genel Merkezi'nin açılışını yapacağı sırada kurban kesileceğinin duyurulmasına karşın, yaşanan izdiham nedeniyle bu gerçekleştirilemedi.

Açılışı yaptıktan sonra DTP Genel Merkezi önünde toplanan partililere hitabeden Cindoruk, son yıllarda yaşanan olayların bir devlet bunalımı doğurduğunu söyledi. Bu bunalımın demokrasi içinde çözümlenmesi gerektiğini ifade eden Cindoruk, bunu gerçekleştirmek üzere yola çıktıklarını kaydetti. Partiiçi demokrasinin sağlanacağını ve tüm partililerin görüşlerine değer verileceğini bildiren Cindoruk, bunun bir Demokrat Parti geleneği olduğunu söyledi.

Hükümeti eleştirdi

Konuşmasında, koalisyon hükümetinin icraatlarını da eleştiren Cindoruk, iktidara geldiklerinde ülkenin bütün sorunlarını çözeceklerini ifade etti. Demokrat, aydın ve partiiçi demokrasiye inanan herkesi DTP'ye çağıran Cindoruk, "Bu parti mutlaka iktidara gelecek, çünkü bizim kurduğumuz bütün partiler iktidar olur" diye konuştu.

Cindoruk, dün tedavüle çıkan 5 milyon liralık banknotu göstererek, "Bu, bize hükümetin bir kutlama telgrafı niteliğinde" dedi.

DYP'den ayrılanların kurduğu Demokrat Türkiye Partisi'nin kurucuları arasında, Cavit Çağlar, Köksal Toptan, Gencay Gürün, Ayseli Göksoy, Mehmet Köstepen, Emre Gönensay gibi isimler bulunmuyor. BTP'li Hamdi Üçpınarlar da yeni partiye geçti.

26 eski vekil

Parti kurucu üyeleri arasında 6 milletvekili, 26 eski parlamenter bulunuyor. Kurucular arasında ANAP'lı Milli Savunma eski Bakanı Barlas Doğu, bir ara MHP'ye geçen DYP eski Milletvekili Sadık Avundukluoğlu, eski bakan ve turizmci Mehmet Ali Yılmaz da yer alıyor.

Aydın milletvekili ve 1991 kongresinde DYP Genel Başkanlığı'na adaylığını koyan İçişleri eski Bakanı İsmet Sezgin, İzmir Milletvekili, bir dönem DYP Genel Başkan Yardımcısı ve Sağlık eski Bakanı Rıfat Serdaroğlu, Tarım eski Bakanı Refaiddin Şahin, Devlet eski Bakanı Gaziantep Milletvekili Mehmet Batallı, İstanbul eski Emniyet Müdürü ve İstanbul Milletvekili Necdet Menzir, adı aşk skandalına karışan Çevre eski Bakanı Çanakkale Milletvekili Hamdi Üçpınarlar, bir dönem DYP Genel Başkanlığı için adı geçen DYP Milletvekili Gökberk Ergenekon, Meclis eski Başkanvekillerinden Yıldırım Avcı, Trabzonspor Kulübü Başkanı ve eski bakan Mehmet Ali Yılmaz, Enerji Eski Bakanı Ersin Faralyalı, DYP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sezar Aygen de partinin kurucuları arasında bulunuyor.

İşte DTP'nin kurucuları

Hüsamettin Cindoruk, İsmet Sezgin (milletvekili), Rifat Serdaroğlu (milletvekili), Refaiddin Şahin (milletvekili), Mehmet Batallı (milletvekili), Necdet Menzir (milletvekili), Hamdi Üçpınarlar (milletvekili), Gökberk Ergenekon (milletvekili), Yıldırım Avcı, Mehmet Ali Yılmaz, Muhtar Mahramlı, Ersin Faralyalı, Tunç Bilget, Baki Tuğ, Özden Özbilün, Tevfik Ertüzün, Turgut Toker, Yılmaz Hastürk, Polat Tecer, Aydın Giz, Orhan Şendağ, Fatma Selma Küçüksöz, Şükrü Sezar Aygen, Abdullah Ulutürk, Mümtaz Yavuz, Cihat Çetinkaya, Hadi Doğan, Süleyman Karataş, Adnan Türkoğlu, Halil İbrahim Artvinli, Sadık Avundukoğlu, Müjgan Dericioğlu, İsmail Heral, Mehmet Muhsinoğlu, Erkut Şenbaş, Abdürrezak Yavuz, Cengiz Üretmen, Feridun Bayoğlu, Adnan Turfan, Halil Ak, Erdoğan Bıcak, Mehmet Sami Hancıoğlu, Tacettin İnanç, Orhan Keçeli, Sait Kemal Mimaroğlu, Hüseyin Barlas Doğu, Rasih Öztürk, Arif Sinan Ülgen, Sami Sözat, Ömer Lütfü Coşkun, İsmet Milor, Mehmet Acıdereli, Mustafa Hulisi Turgut, Sezai Hatunoğlu, Yiğit Köker, Hasan Özaydın, Mustafa Ceyhan, Sedat Danis Kamalı, Niyazi Ulusoy, Fahrettin Ömer Gökay, Sıdıka Türkan İnce, Akın İlkin, Ziver Adalı, Zihni Üstün, Ümit Canuyar, Şükrü Erdem, İhsan Doğudan Bayülgen.


© COPYRIGHT 1997 MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Her hakkı saklıdır) YÖRE Elektronik Yayimcilik A.S.